Tällä kertaa edellisvuoden twitter-katsauksen tuottaminen viivästyi kaikenlaisista syistä. Mutta perinteistä ei tingitä, toinen koronavuosi sujui yllättäen ilman erityisiä korona-teemoja vaan perinteiset aiheet pääsivät taas pintaan.
Tammikuu 2021
Vuosi alkoi kansainvälisellä teemalla kun jääkiekon MM-kisat siirtyivät Valkovenäjältä kisojen sponsorin niin päätettyä.
En ole ollenkaan yllättynyt, että Skodan tavaratilaan mahtuu peräti yhdet MM-kisat eikä vain valtiosihteeri kuten Audiin.
— Markus Peuhkuri (@puhuri) January 18, 2021
Talven ikuisuusaihe: muiden kuin autoväylien kunnossapito. Tätä ilman pärjäisi kyllä.
Ei tasa-arvoinen väylien kunnossapito ole vain sitä, että lihaksikkaat Spandex-pyöräilijät eivät turhaudu etsiessään tämän päivän reittiä.
— Markus Peuhkuri (@puhuri) January 14, 2021
Monille kysymys on paljon muutakin. Etenkin niille heikoille. https://t.co/QzIVJpnb65 pic.twitter.com/h6sbvaEqYn
Helmikuu 2021
Aikojen muutoksesta kertoo sekin, että kun Apple jälleen kerran vaihtoi prosessoriarkkitehtuuria niin likikään kaikki hyötysovellukset eivät tukeneet sitä. Haittaohjelmien valmistajat sen sijaan ymmäritävät mistä raha tulee.
When malware authors switch faster to new cpu architechture than productavity software companies. https://t.co/m7B4lQtFH1
— Markus Peuhkuri (@puhuri) February 22, 2021
Maaliskuu 2021
Pyörällä pääsee kivasti töihin ja saa liikuntaa. Välillä syke sitten pomppaa pyytämättä ja yllättäen. Ei ollut ensimmäinen kerta siinä risteyksessä ja tuskin viimeinenkään. Ei ollut todennäköisesti vain henkilökohtainen kokemus koska twiitti sai toiseksi eniten näyttöjä.
Yleisen käsityksen mukaan kaikki auton kuljettajat tuntevat liikennesäännöt ja velvollisuutensa. Kun aamulla täpärästi vältettiin sairaanhoidon kuormittaminen niin ainoa vaihtoehto on, että naamiopukuni huono näkyvyys esti kääntyvää kuskia havaitsemista minua takaapäin ajoissa pic.twitter.com/LQwVVvV7lf
— Markus Peuhkuri (@puhuri) March 31, 2021
Sähköinen äänestys puhuttaa melkein joka vaalin alla. Tosin vuotta myöhemmin -- vuoden 2022 aluevaalien yhteydessä -- ei vaali-iltaan menessä silmiini osunut keskustelua aiheesta.
I for one hope that there would be a working option. Like in early 90s when I studied cryptography and learnt cool protocols including ones related to voting. But the reality turned out to be more complex. The hardest part is trust: if voting cannot be trusted, then all is lost.
— Markus Peuhkuri (@puhuri) March 7, 2021
Huhtikuu 2021
Taas yksi tapa onkia tietoja Facebook-käyttäjistä: yksinkertaisesti kysytään puhelinnumeroiden perusteella. Puhelinnumerot ovat korkeintaan 15 merkkiä pitkiä, joten niiden läpikäynti onnistuu melko nopeasti. Etenkin, jos jätetään pois numeroavaruudet, jotka eivät ole käytössä. Oli myös vuoden suosituin twiitti.
So there is way too few people on this planet. Or, we should mandate minimum phone number length of 21 digits to have 64-bit equivalent protection from enumeration.
— Markus Peuhkuri (@puhuri) April 7, 2021
Toukokuu 2021
Ihmisiltä puuttuu kunnianhimoa. Miksi tyytyä turvenuijamaiseen näpertelyyn kun voisi energiaongelmat ratkaista kertaheitolla.
Kuinka paljon energiantuotannon tehokkuuteen vaikuttaisi termodynamiikan toisen pääsäännön kumoaminen?
— Markus Peuhkuri (@puhuri) May 22, 2021
Valkovenäjän tekemä lentokoneen kaappaus toi muistutukseen matkustamiseen liittyvistä riskeistä mukana olevien laitteiden osalta. Varmuuskopiot auttavat tässkäkin.
Ovatko varmuuskopiosi kunnossa? Jos olisit lentokoneessa, joka pakotettaisiin laskeutumaan vihamieliseen diktatuuriin, pystyisitkö silmää räpäyttämättä tyhjentämään mukana olevan läppärin kovalevyn? Entä kännykän?
— Markus Peuhkuri (@puhuri) May 24, 2021
Kesäkuu 2021
Arpajaishallinto valvoo rahankeräystä. Tuntuu väliin, että säännöt on yksille yhdet ja toisille toiset.
Onhan @senjalarsen Arpajaishallinnon silmissä suorastaan taparikollinen. Minäkin olen rahoittanut molempia kirjoja (eka jäi yritykseksi).
— Markus Peuhkuri (@puhuri) June 3, 2021
Sen sijaan ikärajavalvonnassa jatkuvasti "epäonnistuva" on täysin puhtain paperein.
Suomalaisen koulutusjärjestelmän vahvuus on tarjota mahdollisuus kouluttautua hyvinkin erilaisista lähtökohdista. Ainakin vielä, saa nähdä onko jatkossa.
Itse olen ensimmäinen yliopistotutkinnon suoritanut, sisareni eka ylioppilas, sukupuun haarassa. Ehkä olisin saanut stipendin opiskelupaikkaan menestyksellä kisoissa, en tiedä. Nyt oli mahdollisuus opiskeluun ilman, että vanhemmat olivat varakkaita ja ilman tuuria.
— Markus Peuhkuri (@puhuri) June 10, 2021
Heinäkuu 2021
Roskaaminen on välinpitämättömyyttä. Harmittavasti kansalaisaloite aloite roskaamisen rangaistavuudesta seuraamusmaksuin ei näytä saavan tarvittavaa kannatusta.
Mikä olikaan tekosyy sille, että pitää heittää pikaruoka- ja herkkuroskat maahan? Ei ole kisassakaan nin kiire, että pitäisi heittää maahan. https://t.co/k4w4SQ4rHG
— Markus Peuhkuri (@puhuri) July 9, 2021
Kestävällä matkalla kotimaassa oli välillä logistisia ongelmia. Tästä selvittiin parin tunnin ajomatkalla.
Kesän suosikki kategoriassa pulmapeli. #pyörämatkailu pic.twitter.com/RLtgSWbh1N
— Markus Peuhkuri (@puhuri) July 29, 2021
Elokuu 2021
Nyt reilut pari vuotta on Veikkauksen pelikoneista kerätty joukkoistetusti tietoja pelikone.eu. Elokuussa sain aikaiseksi tehdä ohjevideon, joka saikin vuoden kolmanneksi eniten näyttöjä.
Yleisön pyynnöstä pieni pikaohje https://t.co/xuNXHolXoJ raportointiin.
— Markus Peuhkuri (@puhuri) August 18, 2021
Ensin video, jossa homma näyttää vaikeammalta kun onkaan. Pitäisi osata käyttää kännykkää ja kuvata samaan aikaan. 1/13 pic.twitter.com/D4FInl7J0Q
Moni yritti poistua Afganistanista Talebanin otettua vallan. Pohdin miten helposti onnistuisi itsellä päästä rajan yli. Perheen kanssa. Ei olisi helppoa.
Mietin eilen, että jos pitäisi yritttää päästä pakoon lähimmälle maarajalle oletuksella, että tiesulkuja on ainakin isoimmilla teillä, teitä partioidaan ilmastakin nykytekniikalla ja raja-asemat vihamielisiä niin aika ohkaselta tuntuu mahdollisuudet.
— Markus Peuhkuri (@puhuri) August 17, 2021
Ja toisella nuo listaamasi.
Syyskuu 2021
Arkiliikkumiseen pitää saada kestäväksi ja yksi tekijä siinä on millaisella välineellä sen tekee.
Moni sisätöissä oleva kuljettaa päivittäin töihin tonnin rullakollisen tavaraa kotoaan niin on pakko mennä autolla ja saada ihan oven eteen. Ei suju pyörällä.
— Markus Peuhkuri (@puhuri) September 16, 2021
Lokakuu 2021
Ääriaineksilla ei pitäisi olla mitään sijaa niissä organisaatioissa, jotka huolehtivat turvallisuudesta.
Hyvin käy ilmi myös miksi ääriainekset ovat erityisen vaarallisia poliisissa. Helposti puolustajakin lankeaa "et kai ole kaveria vastaan" ansaan. pic.twitter.com/PrbWm4HaSa
— Markus Peuhkuri (@puhuri) October 3, 2021
Marraskuu 2021
Lidl poisti pelikoneet paikoista ja monesta pienestä K-kaupastakin pelikoneet poistuneet. Mutta monessa paikassa on vielä.
Tulikin tänään kysymys mitä pidin Alepassa asioinnista. pic.twitter.com/TnFJCZHIOQ
— Markus Peuhkuri (@puhuri) November 17, 2021
Joulukuu 2021
Joulukussa oltiin jo aluevaalitunnelmissa.
Kuuluiko tieliikennelaki ja kaavat #aluevaltuusto päätettäviin asioihin vai kannustaako pää- ja liikenneministeripuolue tässä anarkiaan? pic.twitter.com/UXnBOEMKXF
— Markus Peuhkuri (@puhuri) December 26, 2021