keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Twitter-vuosi 2019

Menneen vuoden katsaus twiittien pohjalta näyttää tulevan perinteeksi, jonka tekemistä alan miettiä heti joulusyöminkien sulattelussa. On kiinnostavaa nähdä miltä mennyt vuosi näytti vaikka kirjottaisi vain itselleen.

Tammikuu

Tammikuussa ELEBOT-tutkimushankkeeseen liittyen ryhdyn keräämään Twitter-keskusteluja. Varsinaisten twiittien lisäksi kokeilin myös kerätä ruutukaappauksia linkitetyiltä sivuilta. Työkaluna käytin tuttua cutycapt ohjelmaa, jolla sivun saa tallennettua esimerkiksi PNG- ja PDF-muodoissa.
Testejä läppärillä tehdessäni ryhdyn sitten ihmettelemään, että miksi alan kuulla ääniä. Tai miksi läppäristä alkaa kuulua puhetta. Twiiteissä oli linkitetty sivuille, joilla on automaattisesti käynnistyviä videoita.
Tämä olikin vuoden eniten näyttöjä saanut twiitti.

Helmikuu

Ajoneuvojen liikemäärän ja -energian lisääminen ei mielestäni ole tapa, jolla liikenneturvallisuutta lisätään. Pikainen Joensuun Prisman parkkipaikalla tehty perusfysiikan laskutoimitus ehdotetun "kevytauton" tuhovoiman erosta mopoautoon sai kivasti näkyvyyttä.
Eikä tyypillisesti yhden hengen kuljettamiseen käytettävän liike-energian lisääminen ole muuten hyvä vaihtoehto edes ilmastonmuutoksen kannalta.

Maaliskuu

Näkymättömyysviittoja on tehty nyt iät ja ajat mutta vain kännykkäradiotaajuuksilla. Vaikka olisihan välillä kiva kulkea kuin Tylypahkassa ikään, jos olisi näkyvän valon aallonpituudella toimiva viitta.

Huhtikuu

Plagioinnista ja niiden suhde siihenm, että opettajien määrään per opiskelija ei anakaan lisäänny. Pysyisi edes suunnilleen samana mutta tuntuu, että vähemmän aikaa per opiskelija käytössä. Plagiaattien löytäminen ei aina onnistu edes työkaluilla, jos esimerkiksi kaaviot on kopioitu toiselta. Nämä kun yleensä

Toukokuu

Tunnistautumisesta passia haettaessa. Poliisille kelpaa vanha mutta R-kioskin myyjä ei saisi hyväksyä. Testasin tätä myöhemmin kesällä kun käytin vanhaan henkilökorttia uutta hakiessa. Hyvin kelpasi, toki varalta oli voimassa oleva passi taskussa.
Toukokuussa pidettiin kanssa meillä IoThon hackathon, jossa osallistujat pääsivät tutkimaan ihan oikeaa kännykkäverkkoa. Monessa muussa paikassa ei ole mahdollista. Aalto-yliopistolla on itseasiassa käytössä neljännes Suomen mobiiliverkkotunnisteista.

Kesäkuu

Perinteisesti kesäkuu on itselläni työn yms. sairauden takia aika hiljaista Twitterissä. Toki sen verran piti havahtua kun uutisoitiin "uutena" jotain mitä olin jo aikoja sitten tutkinut.

Heinäkuu

Jostain syystä liikennevalvonta oli pinnalla niin piti keskusteluun lisätä oma havainto siitä kuinka usein joutuu puhallusratsiaan.
Oltiin lomamatkalla jossain Euroopassa niiin kokemus EU-roaminging datamäärärajoituksista ja kännykkädatan hinnoista tuntui ajankohtaiselta. Aikaisemmin kesällä työmatkalla Kanadassa olin ottanut 1 GB Reissunetin kännykkään. Jaoin sitä sitten toiselle kännykälle ja tabletille. En tietenkään ollut muistanut kytkeä sovellusten automaattista päivitystä myös mobiiliverkossa pois päältä ja niinpä ensimmäisen vuorokauden aikana tulikin jo tekstiviesti, että olin käyttänyt 80 % kapasiteetista.

Elokuu

Elokuussa oli ikävä veneonnettomuus Airistolla mistä heräsi keskustelu siitä miten voitaisin paremmin varmistua siitä, että vesillä liikkujat tuntisivat vastuusa ja velvollisuudet pysyisivät mielissä.
Itse inhoan sitä, että organisatiot verkkosivuja uudistaessaan yleensä rikkovat kaikki linkitykset sekä sivuston sisällä että ulkoa sisään. Kyseessä on ongelma, joka voitaisiin ratkaista hyvin pitkälle teknisesti, jos vain olisi viitseliäisyyttä. Yleensä tämä ongelma rikkinäisistä linkeistä sälytetään sisällöntuottajien vastuulle.
Puhumattakaan niistä (valtion) organisaatioista, joita laatikkoleikeissä erotellaan ja yhdistellään ja samalla aina tehdään uudet sivut. Eihän opettajalla ole muutakaan tekemistä kuin korjailla linkkejä oppimateriaaleista.

Syyskuu

Olikin ajan kysymys milloin epäasiallista vallankäyttöä paljastuu läheltä. Nyt se tuli naapuritaloon, mistä sitten nousi keskustelua kuikna suhtautua opiskelijoihin, jotka eivät vastaa opettajien odotuksia tai ajatuksia.
Kommunikaatio on vaikeaa, etenkin kun iso osa siitä tapahtuu nykyään sähköisesti niin väärinymmärrysten riski on todellinen. Tekipä yksi opiskelijani minusta ja assistentistani monisivuisen valituksen joulukuussa. Kulttuurierot ovat joskus vaikeita ja komminikaation nyansseja ei havaita.
Positiivisena asiana saatiin meidän oma keväällä tilattu 5G-tukiasema katolle asti.

Lokakuu

Töihin mennessä-tullessa ja muutenkin touhutessa kun kädet ja silmät ovat varattuina mutta mieli pääosin vapaa niin kuuntelen podcastieja. Yleensä uutis- tai ajankohtaisohjelmia. Vaikka paperilta luettu teksti vähenee niin tiedonjano ei.

Marraskuu

Kaikkien alojen erityisasiantuntijana pääsin antamaan neuvoja kaupunkisuunnittelusta läntisessä satamakaupungissa. Parempaa käyttöä teatterin tilalle kuin käyttö teatterille. Auto tarvitsee parkkipaikan, mielellään monta.
Erään puolueen mielsestä maahanmuutto on ongelma. Olen itse sikäli samaa mieltä, että Maahanmuuttoviraston hitaus on iso kansantaloudellinen ongelma. Yksi tutkija perui lopulta tulonsa kun ei saanut oleskelulupaa. Suoria kuluja tuli vähintään 160 euroa tästä peruuntumisesta ja lisäksi iso määrä HR-henkilöiden työtä. Muiden työskentelystä puhumattakaan. Ja siitä, että tutkimushanke taas viivästyi.

Joulukuu

Marraskuussa rupesi pännimään se, että ilmeisesti Veikkaus pimittää tietoa jopa Arpajaishallinnolta, jonka pitäisi valvoa sitä. Asia tuli ilmi Rahapeliautomaatit poistettava kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta kansalaisaloitteen keskusteluissa. Niinpä tein sitten pelikone.eu palvelun, johon voi raportoida löytyneitä Veikkauksen pelikoneita.
Kuukauden suosituimmat twiitit liittyivätkin tähän, ensimmäisenä palvelun julkistus.
Vuoden lopussa saunaa lämmittäessä huomasin, että tähdet olivat suotuisassa asennossa. Kaiken lisäksi oli jalusta kerrankin tullut mukaan autoon (eikä jäänyt eteisen lattialle) niin onnistui kuva mielestäni aika kivasti.

Hiukan jäi kuvasta harmittamaan, että otsalampun valo on kylmää ja sitä kautta savu jäi sinertäväksi kun saunan takaa sitä valaisin. (t: 30s, f: 5.0, ISO 400).
Pitihän se tietysti twiitata kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti