perjantai 1. tammikuuta 2021

Twitter-vuosi 2020

Vuosi 2020 on takana ja on aika vuosittaisen, tässä vaiheessa jo traditionaalisen, katsauksen kuluneeseen vuoteen. Mennyt vuosi oli monella tavalla poikkeuksellinen mutta lopulta iso osa elämästä meni kuten ennenkin. Merkittävin muutos itselleni oli työmatkojen loppuminen kuin seinään maaliskuun alussa. Muuten työnteko ei suinkaan vähentynyt vaan tuntui vuosi olleen entistäkin kiireisempi.

Tammikuu 2020

Vuoden 2019 lopulla tein pelikone.eu-palvelun, johon joukkoustetusti voi raportoida Veikkauksen peliautomaatteja. Havainnot lähtivät käyntiin ripeästi ja tammikuun 13 päivä oli havaintoja jo 49 kunnan alueelta. Koronapandemia sitten parin kuukauden päästä hidastikin keruuta ja 100 tuli täyteen vasta vuoden viimeisinä päivinä. Useampi twiitti aiheesta sai näkyvyttä; eniten tämä, jossa mainostin parannettuja tilastoja.

Tammikuussa eniten ja koko vuonna toiseksi eniten näkyvyyttä sai twiittini siitä miten suomalainen verottaja kohtelee eri liikennemuotoja verovapaan kustannuksen suhteen ja tehokkaalla sähköpyörällä saa paremmat korvaukset kuin lihasvoimalla. Sen verran maailma meni vuodessa eteenpäin, että vanhan auton romutuspalkkion voi nyt käyttää myös sähköpyörään tai muuhun liikkumispalveluun.

Verottaja muuten vastasi kyselyyni siitä mitä verottaja tarkoitetaa termillä "mopo".

Helmikuu 2020

Itse en ole koskaan ymmärtänyt miksi lähettää sukuelimistään kuvia -- etenkään sellaiselle jonka kanssa on eri mieltä. Siitä tuli mieleen jostain kuulemani juttu että Chigagossa oli järjestetty taidenäyttely peniskuvista. Ehkä taideinstallaatio olisi yksi tai ainoa hyötykäyttö. Vuoden pronssitila tälle tweetille.

Huumorilinjalla mentiin edelleen pohtimalla sitä, että lumihotellissa oleva palosammutin pitää tarkastaa tiuhempaan kuin tavallisessa rakennuksessa olevaa.

Maaliskuu 2020

Maaliskuun alussa olin vielä työmatkalla Saksassa ja sitten seuraavalla viikosta lähteien etätöissä kun Bonnin alue määritettiin riskialueeksi. No, kohta olivat muutkin. Ei siis ihme, että moni tweetti tästä eteenpäin vallitsevan tilanteen takia liittyi koronavirukseen.

Onneksi muitakin aiheita riitti ja huumorilla mentiin monessa paikkaa.

Vakavampaa pohdintaa oli koronaoireuden keruun tekniikan luominen mutta tartuntojen seuraamiseen koronavilkku ja muut terveysalan omat järjestelmät niin ei ollut itse tehdylle seurannalle niin suurta tarvetta.

Toki aina ajankohtainen Internet of Things (ja kuinka se tehdään väärin) saavutti myös näkyvyyttä. Hehkulamppojen lyhyt käyttöikä saadaan myös LED-lamppuihin kun niihin lisätään älyä, joka pyörii jonkun toisen tietokoneessa.

Huhtikuu 2020

Ongelmat saada ulkomaalaisia maatalouden kausityöntekijöitä nousi keskusteluun kesän lähetessä ja rajojen ollessa kiinni. Ja tietenkin nostettiin esiin miksei työttömiä pakoteta maatilalle -kortti. Maatalouden työt kuitenkin vaativat - osaamista kaikki ehkä ei yhtä paljon kuin tweetin videossa mutta ammattilainen saa paljon enemmän aikaan.

Toukokuu 2020

Toukokuu oli tavalliseen tapaan töissä aika kiireistä, joten tweettirintamalla oli tavallistakin hiljaisempaa. Kaikki äänet ja näkökulmat eivät pääse esiin mikä on valitettavaa. Osa taas valittaa aiheetta.

Kesäkuu 2020

Voidaanko meitä arvioida tulevaisuudessa eri kriteereillä kuin mitä tällä hetkellä arvostetaan?

Ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden lisäksi myös intersektionaalisuus puhutti. Annoin diplomi-insinöörinäkökulman aiheeseen:

Heinäkuu 2020

Heinäkuussa lomailu oli täydessä vauhdissa, koronatilanne melko hyvin hallinnassa. Toki siitä syntyi myös ongelmia kun kriteerit testeihin pääsemiseen vaihtelivat eri puolella Suomea. Tämä olikin eniten näkyvyyttä saanut tweetti.

Tilanne meni lopulta hyvin, ei ollut koronatartuntaa.

Elokuu 2020

Elokuussa koronatestaus vilkastui ja jonot pitenivät: tuli ongelmia kun ensikertalaisena asioi koronaprosessien kanssa. Tällä kertaa tietosuoja tuli esteeksi.

Tilanne oli kesän aikana selvästi normalisoitunut kun maahanmuutto kaivettin esiin. Faktoilla tarinaa vastaan mutta auttaako kun asiat niin koetaan.

Syyskuu 2020

Syyskuussa oli taas hiljaisempaa, vaikka puhetta riitti esimerkiksi uusista liikennemerkeistä ja energiatehokkuudesta.

Lokakuu 2020

Kuljetusjärjestelmän muutos on edessä -- jos halutaan pitää maapallo elinkelpoisena. Väärinymmärryksiä, tahattomia tai tarkoituksellisia, on vielä edessä.

Kesälomamatkan yksi hienoimpia hetkiä oli Patvinsuon kansallispuistossa, mikä muistui mieleen Irti turpeesata -kansalaisaloiteen kampanjan myötä. On muuten aikaa allekirjoittaa helmikuun 20. päivään asti.

Marraskuus 2020

Yhä useammin törmää laitteeseen tai ohjelmaan, joka ei toimi ilman internet-yhteyttä. Vaikea näitä on käyttää verkoissa, joista ei saa olla yhteyttä Internettiin. Tai jos internet-yhteys on alhaalla.

Viestintä tuntuu hajautuvan eri kanaviin, joissa on sitten vaihtelevasti hakumahdollisuuksia. On tosin iso kysymys, onko jotain pikaviestipalvelua käytössä 9 vuoden kuluttua. Sen lisäksi, että laitteiden pitäisi toimia ilman internettiä, niistä pitäisi voida myös vaihtaa kuluvat osat.

Joulukuu 2020

Riisipuuro kuuluu myös jouluun ja siitä tulee hyvä myös täysin kasvispohjaisena. On myös helppo ruoka työpäivän lomassa tehtäväksi. Iltapäiväkahvilta uuniin niin päivälliseksi on hyvää puuroa.

Yhteenveto

Kun katsoo suosituimpien tweettien aiheita niin ei ihmetä, että entiten on koronaan liittyviä tweettejä (4) mutta saman verran on myös yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä tweettejä. Myös tietotekniikka, liikenne ja onneksi huumori saivat useamman kuin yhden suositun tweetin.

Vuoden alussa ehkä ajattelin, että pelikone.eu olisi ollut enemmän esillä, mutta yhteen jäi sen suosituin tweetti. Muita aiheita olivat verkkohäiriköinti, työelämä, luonto ja ruoka. Aina sitä pelkää, että päätyy yhden totuuden torveksi mutta melkein joka kuukaudelle oli oma teemansa onneksi.

Saa nähdä mitä tästä vuodesta 2021 tulee. Rokotusvuoroa ainakin odottaa innolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti